Actueel thema: Vandaag publiceren we een gastbijdrage van fiscalist Gerard van Westen over de plannen van D’66 ten aanzien van een progressief tarief voor box 3.

D66-fractieleider Rob Jetten bepleit in het FD een zwaardere box 3-heffing voor ‘superrijken’ (FD, 16 maart jl). Dat box 3 toe is aan verdere renovatie wordt breed gedragen, vaak op sterk verschillende motieven. 

Wat vaak over het hoofd wordt gezien: het merendeel van de ruim 1 miljoen zzp’ers heeft geen werkgever (meer) die pensioenaanspraken heeft toegekend. Hun spaarpot is hun oudedagsvoorziening. Dat geldt ook voor werknemers die geen volledig pensioen opbouwen. Beiden hebben hun spaarpot opgebouwd uit wat er netto overbleef na inkomstenbelasting en levensonderhoud. De waarde van pensioenkapitalen van werknemers wordt niet belast in box 3. 

Ik pleit daarom voor een extra vrijstelling in box 3 voor iedereen met een pensioentekort. Om het systeem eenvoudig te houden zou een vaste vrijstelling het beste zijn, bijvoorbeeld zo hoog als het berekende, gemiddelde pensioenvermogen van werknemers met een volledig pensioen. Via het Uniform Pensioenoverzicht (upo) is de hoogte van een individueel pensioentekort makkelijk te zien, ook voor de Belastingdienst. Koppeling met de tevoren ingevulde aangifte inkomstenbelasting lijkt niet moeilijk. De bedoelde vrijstelling moet bij de aangifte worden verminderd met het bedrag dat door zzp’ers en werknemers met een pensioentekort blijkens hun upo al is opgebouwd. 

Tot slot: lijfrente sparen via verzekeraars biedt onvoldoende rendement, mede door de forse kosten. Sparen uit het netto inkomen is meestal het beste voor ondernemers en werknemers met een pensioentekort. Een redelijke forfaitaire vrijstelling in box 3 ter hoogte van het gemiddelde pensioenvermogen van werknemers hoort daar gewoon bij. 

Deze blog is een gastbijdrage van Mr G.W.B. van Westen, fiscalist te Leiden.  

www.gerardvanwesten.eu