Drie hoofdrolspelers

De markt van fusies en overnamen van ondernemingen draait op volle toeren, ook al heeft de corona crisis wel wat deals ‘on hold’ gezet of zelfs in rook doen opgaan. Corporate Finance adviseurs, M&A-advocaten, fiscalisten en accountants richten bij de verkoop van een bedrijf al hun aandacht op de koper en de verkoper. Dat is begrijpelijk want er is pas een deal als zij het eens zijn geworden. Maar er is nog een heel belangrijke groep: key management dat geen aandelen heeft in de over te dragen onderneming (Target Company).

Goede onderhandelingspositie key management bij verkoper en koper

Zowel de verkoper als de koper hebben dit key management hard nodig. De verkoper zal zich realiseren dat de waarde van zijn bedrijf in hoge mate wordt bepaald door de kwaliteit en het commitment van het management. Mogelijk biedt de verkoper hen daarom een bonus aan. Zo niet dan zou het management eens om tafel moeten gaan zitten met de verkoper. Indien een earn out regeling voor 1 of 2 jaar met de verkoper wordt afgesproken, is dit wellicht een basis voor een aanvullende beloning voor het management. Een sign on bonus is ook een mogelijkheid.

De koper heeft het management vaak nog harder en ook veel langer nodig. De Target Company is veelal voor (zeer) hoge prijs gekocht, zwaar gefinancierd en doel is vaak deze op termijn (3-5 jaar) met veel winst door te verkopen. Met oog op die latere verkoop zullen winst en omzet moeten groeien terwijl de overnameschulden juist moeten worden afgelost. Het management zal zich volledig moeten inzetten om deze doelstellingen te realiseren.

Verschillende beloningen voor management mogelijk

We laten de strategische investeerders buiten beschouwing en ons beperken ons tot private equity-kopers. We zien we dan 3 beloningsvarianten. Variant 1 is een beloning die afhankelijk is van de waardeontwikkeling van het investeringsfonds (holding) van de koper. Het gaat hier om profit rights, stock appreciation rights (SAR) of een stock option plan in een door de koper beheerste holding. Fiscaal is het nadeel dat hiermee behaalde voordelen loon vormen en in box 1 worden belast. Variant 2 betreft de toekenning van potentieel hoog renderende aandelen waaraan bijzondere voorwaarden zijn verbonden. Vorderingen of bepaalde rechten komen ook voor. De waarde ontwikkeling daarvan is afhankelijk zijn van het behalen van bepaalde financiële doelstellingen en vormt in wezen een beloning voor verrichte werkzaamheden. Fiscaal kan hier sprake zijn van een zogenaamd lucratief belang. Hiermee behaalde winst wordt belast in box 1. Fiscaal gezien heeft het management het meeste belang bij variant 3: de verkrijging van een pakket ‘gewone’ aandelen dat gerekend mag worden tot box 3. Latere verkoopwinst is dan niet als zodanig belast. Soms zijn er mogelijkheden om die aandelen voor lage waarde te verkrijgen zonder dat sprake is van verkapt loon. Dat kan later voordelig uitpakken voor het management.

Bent u geïnteresseerd om eens te praten over dergelijke beloningspakketten? Neemt u dan vrijblijvend met ons contact op.
Mr Paul Verberne, fiscaal jurist
T: 020-620 4021
E: [email protected]