Steeds meer mensen kiezen ervoor niet in dienst van een ander te gaan, maar hun eigen onderneming op te zetten. Op die manier kunnen ze hun ondernemingslust, creativiteit en energie precies inzetten waar ze zelf willen. Ga jij ook voor jezelf beginnen? Dan hebben we een paar tips voor je.

Spannend hoor, voor jezelf beginnen. Dan ben je (binnenkort) ondernemer! Misschien kunnen wij je met een aantal dingen die bij het ondernemerschap horen op weg helpen.

Je ondernemersplan
Voor dat je als ondernemer de markt op gaat heb je natuurlijk een plan gemaakt. Daarin heb je bepaald welke producten (of diensten) je gaat leveren, hoe je doelgroep er uit ziet, wat het marktpotentieel is en wie je concurrenten zijn. En op basis daarvan maak je een realistisch plan met daarin hoe je kunt groeien, welke investeringen je moet doen, welke kosten je moet maken, hoe je een en ander financiert en, heel belangrijk, wat je gaat verdienen.
De rechtsvorm
Afhankelijk van vragen als: ga je alleen of samen met anderen ondernemen, zit er een bijzonder risicoprofiel aan je activiteiten en hoe groot start je, moet je bepalen wat de meest geschikte rechtsvorm voor je onderneming is. Eenmanszaak, vennootschap onder firma of bijvoorbeeld toch maar een besloten vennootschap oprichten en je onderneming daar in voeren? Belangrijke keuzes die niet alleen juridische maar ook fiscaal belangrijke consequenties kan hebben.
De contracten met je klanten
Afhankelijk van je product, kan het zijn dat je goed moet nadenken over de voorwaarden waaronder je optreedt in de markt. Hoe zit de afspraak die je met je klanten maakt in elkaar. Wat zijn de belangrijke issues voor jou en je klant? En hoe is het geregeld als er eens een keertje iets fout gaat.
Financiering
Heb je financiering nodig van een bank – of uit het alternatieve circuit? Hoe doe je dat, welke informatie moet je verstrekken en tegen welke voorwaarden kun je krediet krijgen?
Administratie
Als ondernemer moet je je inschrijven in het handelsregister, ben je verplicht een boekhouding bij te houden en soms ben je verplicht om cijfers van je onderneming te publiceren. Allemaal geen heksenwerk, maar het moet wel gebeuren. Belangrijk dat je dit vanaf het begin goed opzet.
De fiscus
Helaas, je werkt nooit alleen voor jezelf. Als je succesvol bent, omzet maakt en geld verdient dan wil de fiscus hierin meedelen. Je zult dus tijdig aangiftes moeten insturen, je afdrachten moeten doen, en zorgen dat je geen problemen krijgt met de belastingdienst.

En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over die zaken die met jouw product samenhangen of met de afspraken die je maakt met anderen (agenten, wederverkopers, leveranciers, etc.)! Er komt best veel kijken bij het starten van een onderneming. Uit de statistieken blijkt dat ongeveer 50% van de startende ondernemingen na vijf jaar nog bestaan. Da’s best veel, maar die andere helft haalt het dus niet.

Ook van belang is of en hoe je persoonlijke situatie aansluit bij je onderneming en de risico’s die daarmee verbonden zijn. Denk aan aansprakelijkheid van je eventuele partner voor jouw bedrijfsschulden, arbeidsongeschiktheids-risico’s en dergelijke.

Wij bieden startende ondernemers hulp. Dit doen wij door in vijf sessies één-op-één met jou de belangrijke punten door te spreken en je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Alle relevante punten komen aan de orde. De kosten bedragen € 500,00. Belangstelling? Neem snel contact op.